Letnik 6 (2018), številka 1 (4)
December 13, 2018 — 16:42

Iztok Kosem
Center za jezikovne vire in tehnologije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Ljubljana, Slovenija

From language resources to language commentary: the interview with Ben Zimmer


Naslov v slovenščini: Od jezikovnih virov do kolumn o jeziku: intervju z Benom Zimmerjem

Izvleček:
Ben Zimmer je jezikoslovec, leksikograf in velik ljubitelj besed in jezika. Piše kolumno o jeziku za The Wall Street Journal, v preteklosti je podobno kolumno pisal za časopisa The Boston Globe and The New York Times Magazine. Je tudi prvi prejemnik nagrade, namenjene izjemnim novinarjem, ki pišejo o jeziku (angl. Linguistics Journalism Award).

Ben Zimmer je bil glavni urednik portalov Vocabulary.com in Visual Thesaurus. Bil je tudi urednik ameriških slovarjev založbe Oxford University Press in svetovalec pri Oxford English Dictionary.

Intervju je bil opravljen med konkferenco o e-leksikografiji eLex 2017, na kateri je bil Ben Zimmer vabljeni govorec in je imel predavanje na temo »Defining the Digital Dictionary: How to Build More Useful Online Lexical References« (Opredelitev digitalnega slovarja: kako izdelati bolj uporabne spletne leksikalne referenčne vire). Intervju je izvedel dr. Iztok Kosem z Univerze v Ljubljani (Filozofska fakulteta in Center za jezikovne vire in tehnologije). Intervju se dotika različnih obdobij leksikografskega oz. jezikoslovnega delovanja Bena Zimmerja, od začetkov pri založbi Oxford University Press in ključne vloge pri ustvarjanju portala Vocabulary.com, do pisanja kolumn o jeziku za različne znane ameriške časopise.

Referenca: Kosem, I. (2018): From language resources to language commentary: the interview with Ben Zimmer. Slovenščina 2.0, 2018 (1): 72–89.

URL: http://slovenscina2.0.trojina.si/arhiv/2018/1/Slo2.0_2018_1_04.pdf

DOI: http://dx.doi.org/10.4312/slo2.0.2018.1.72-89

Objavljeno: 13. december 2018

…na kazalo vsebine…